- Oferta
- Jakość
Certyfikowany pełnomocnik HACCP
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą zdobyć wiedzę na temat systemu HACCP, wdrożyć system i/lub nadzorować. Szczególnie polecamy szkolenie osobom, które pracują w lokalach gastronomicznych, sklepach spożywczych, zakładach przetwórstwa, zakładach produkujących żywność, małych zakładach mięsnych oraz osoby, które zajmują się magazynowaniem czy pakowaniem żywności
Cele i korzyści
Przedstawienie skutecznego sposobu tworzenia dokumentacji i wdrożenia, nadzorowania systemu.
- uświadomienie zasad systemu HACCP,
- poznanie etapów wdrożenia systemu,
- poznanie i przedstawienie niezbędnej dokumentacji systemu ,
- poznanie zasad ustalania krytycznych punktów kontrolnych.
- poznanie zasad tworzenia i nadzoru nad dokumentacją systemu
Program szkolenia
Uwarunkowania prawne systemu HACCP
- przepisy praca obowiązujące w Unii Europejskiej
- przepisy prawne obowiązujące w Polsce dotyczące bezpieczeństwa żywności
Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej jako podstawa wdrożenia systemu HACCP.
- pojęcie Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej
- omówienie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej
- dokumentacja Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej
Etapy wdrożenia systemu HACCP
- opis poszczególnych etapów wdrożenia
- ćwiczenia praktyczne tworzenia diagramów, opisów
Dokumentacja systemu HACCP
- księga HACCP
- niezbędne procedury systemu
Wyznaczanie Krytycznych Punktów Kontrolnych
- arkusze identyfikacji zagrożeń
- arkusze kontrolne
Rola Pełnomocnika ds. HACCP
Adresaci
Szkolenie przeznaczone jest dla kandydatów na Specjalistów ds. HACCP
Cena i zapisy
Szkolenie na zamówienie