Dzień w pracy to nie tylko obowiązki, ale i przerwy na obiad czy kawę. Warto wiedzieć, jakie pracodawca musi zapewnić warunki – nie tylko bezpiecznej pracy, ale i odpoczynku. Do tego służą pomieszczenia socjalne. Z tego artykułu dowiecie się:
- Co to jest pomieszczenie socjalne,
- Co prawo pracy mówi o wymogach wobec pomieszczeń socjalnych,
- Jakie warunki musi spełniać pomieszczenie socjalne.
Jeśli jesteście ciekawi, jakie akty prawne regulują pracę magazynu, zapraszamy do przeczytania artykułu:
https://prestige-eck.pl/wp/blog/praca-magazynu-akty-prawne/
Po więcej wiedzy zapraszamy na szkolenia w Europejskim Centrum Kształcenia Prestige:
GOSPODARKA MAGAZYNOWA – od projektu zagospodarowania magazynu do wdrożenia systemu WMS
Co to jest pomieszczenie socjalne?
Pomieszczenie socjalne to miejsce dla pracowników, gdzie mogą zjeść, umyć się i przebrać. Miejsca te muszą spełniać określone warunki, a te są zmienne w zależności od ilości pracowników w przedsiębiorstwie. Osobne normy obowiązują pracodawców, którzy zatrudniają do 10 osób a inne dla firm, które mają ponad 20 pracowników.
Pomieszczenie socjalne, zwane również pomieszczeniem higieniczno-sanitarnym, jest przestrzenią zapewnianą przez pracodawcę, przeznaczoną do regeneracji oraz zaspokojenia podstawowych potrzeb pracowników.
Pomieszczenia socjalne to:
– szatnie,
– umywalnie i pomieszczenia z prysznicami,
– toalety,
– jadalnie (ale nie stołówki),
– pomieszczenia higieny osobistej dla kobiet,
– pomieszczenia do ogrzewania pracowników,
– pomieszczenia do prania, odkażania, suszenia i odpylania odzieży roboczej i ochronnej,
palarnie.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy „pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne, których rodzaj, ilość i wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników, stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest wykonywana”.
Pomieszczenie socjalne – wymagania i wyposażenie
Pomieszczenie socjalne powinno mieć przynajmniej 2,5 m, chyba że umieszczone jest w piwnicy, suterenie, czy na poddaszu. Wtedy dopuszczalne jest obniżenie sufitu do 2,2 m. Określono też odległość toalet od miejsc pracy. W zamkniętym pomieszczeniu jest to minimum 75 m, natomiast na zewnątrz – 125 m. Dodatkowo pomieszczenie musi posiadać ogrzewanie, wentylację i oświetlenie odpowiadające przepisom techniczno-budowlanym i Polskim Normom.
Jeśli chodzi o wyposażenie pomieszczeń socjalnych, to:
– musi znajdować się w nim umywalka i zlewozmywak – co najmniej jeden na 20 osób. Przy każdej umywalce powinna znajdować się suszarka do rąk lub papierowe ręczniki,
– w jadalni musi znajdować się urządzenie, które umożliwi podgrzewanie posiłków. Pracownicy powinni mieć też indywidualne zamykane szafki do przechowywania posiłku przyniesionego z domu, w higienicznych warunkach,
– pomieszczenie socjalne musi spełniać też wymogi SANEPIDu. Oczywiście należy zachowywać czystość i porządek, ale pracownicy muszą mieć również szafki z osobną przestrzenią na odzież roboczą i prywatną.
Pomieszczenia socjalne – jadalnie
Przepisy BHP wyróżniają 3 rodzaje jadalni:
- typ I – przeznaczona do spożywania posiłków własnych,
- typ II – przeznaczona do konsumowania posiłków własnych, która wydaje napoje,
- typ III – jadalnia z zapleczem, w której wydawane są posiłki.
Pomieszczenie, gdzie pracownicy spożywają posiłki, musi spełniać określone normy:
– każdy z pracowników powinien mieć indywidualne miejsce siedzące przy stole,
– pracownicy, którzy mają kontakt ze szkodliwymi substancjami, muszą mieć osobne jadalnie, do których reszta osób nie ma wstępu,
– w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych powinno być co najmniej 16 stopni Celsjusza.
Pomieszczenia socjalne a prawo pracy
Prawo pracy określa jasno, że pomieszczenie socjalne dla 10 lub mniej pracowników powinno zapewniać przynajmniej:
– toalety i umywalki,
– warunki do higienicznego przechowywania odzieży roboczej i ochronnej, jak i własnej,
– przestrzeń do higienicznego spożywania posiłków.
W przedsiębiorstwach zatrudniających więcej niż 10 osób, które jednocześnie wykonują swoje obowiązki szatnie, umywalnie, prysznice i ustępy muszą być oddzielne dla kobiet i mężczyzn.
Powierzchnia jadalni określona jest na co najmniej 8 m2, przy czym na każdego pracownika ma przypadać nie mniej niż 1,1 m2 powierzchni.
Każdy z pracodawców ma obowiązek zapewnienia pracownikom przestrzeni, w której spokojnie mogą zrobić sobie przerwę. Wszystko to jest uregulowane Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej. Wymagań jest wiele, dlatego zachęcamy do wybrania się na nasze szkolenia, które gwarantują, że nic nie umknie w drodze do kariery. Jeśli jeszcze się zastanawiacie – tutaj są nasze rekomendacje:
https://prestige-eck.pl/wp/o-nas/referencje-2/